EMDR behandeling in Uden voor psychotrauma, angst & fobie

EMDR (Eye Movement Desensitization Reprocessing) is gebaseerd op de veronderstelling dat ieder mens in staat is dat wat hij meemaakt te verwerken op een natuurlijke en vanzelfsprekende manier. Dit verwerkingssysteem kan in sommige gevallen geblokkeerd zijn geraakt. Dit merk je bv aan het steeds terugdenken aan de nare gebeurtenis die je hebt meegemaakt, steeds opkomende beelden hierover, nachtmerries, het vermijden van plekken die je doen denken aan de gebeurtenis etc.
De EMDR-procedure is er op gericht dit verwerkingsmechanisme optimaal aan te spreken, waardoor de verwerking van de traumatische gebeurtenissen op gang komt. Hierdoor stopt de beschadigende invloed van de niet goed verwerkte herinneringen, met andere woorden, de klachten verdwijnen.
De verwerking komt weer op gang door aan het meest nare beeld te denken van de herinnering en tegelijkertijd met de ogen een bewegende hand(vingers) te volgen. De therapeut beweegt haar vingers heen en weer.

Klachten waarbij EMDR zou kunnen helpen:

- Herinneringen na een (schokkende) gebeurtenis waar je nu nog veel last van hebt
- Paniek- en angstklachten
- FobieŽn zijn die ontstaan na een traumatische ervaring
- Stemmingsstoornissen die zijn ontstaan na een gebeurtenis
- Verwerking van een verlies
- Terugkerende negatieve overtuigingen over jezelf

De EMDR therapie zorgt ervoor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Je hebt er minder last van en het wordt steeds makkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringen zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. De herbelevingen en nachtmerries nemen af, je slaapt beter en voelt meer rust.

Na afloop van een EMDR therapie kan de stroom gedachten of beelden nog even doorwerken. Dat is goed. Het is een geruststelling om te weten dat dit meestal niet langer dan drie dagen duurt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.