E-Health

E-Health gaat over digitale toepassingen in de zorg: het gebruik van informatie- en communicatietechnologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Wij willen je graag wijzen op enkele ondersteunende apps. Wij staan echter niet garant voor het product noch het resultaat. Zorgverzekeraars eisen steeds vaker het gebruik van e-health als onderdeel van een behandeling en de digitalisering binnen de gezondheidszorg is erg in beweging. Uiteraard ligt de keus om een app of e-health programma te gebruiken, altijd bij jezelf.

Ontspannings-, ademhalings- en mindfulnessoefeningen

• Mindfulness-app: gratis van VGZ. Meer informatie op www.vgz.nl/mindfulness-coach-app. Prima ontspanningsoefeningen! U kunt ze ook in uw agenda laten zetten.
• Calm.com: eerste (en het belangrijkste) deel gratis. Prima ontspanningsoefeningen! Deze keer met rustige natuurgeluiden erbij!
• In Balanz: gratis. Een ontregelde ademhaling kan ontstaan als je langdurig last hebt van stress of spanning en daardoor ontstaat een ontregelde zuurgraad. De ontregelde zuurgraad kan zorgen dat je last krijgt van bijvoorbeeld je spieren, luchtwegen, maag en darmstelsel of het hart en vaatstelsel. De ademtherapie is er dan ook op gericht je natuurlijke ademhaling te herstellen, een natuurlijke buik-flankademhaling waarmee je geboren bent. Een app met praktische oefeningen en informatie die hulp biedt tijdens een ontregelde ademhaling zoals bij hyperventilatie en een angst- en/of paniekaanval. Tijdens de aanval zelf helpt de app je om te kalmeren. Of gebruik hem als hulpmiddel tijdens een periode van aanhoudende gevoelens van gejaagdheid en/of stress. Het totale pakket bestaat uit een complete ademtherapie voor drie maanden en richt zich op het herstellen van de buik/middenrif ademhaling. Deze app is in 2013 genomineerd voor de Health App Award.

Depressie/stemmingsklachten

• Therappi Stemming: gratis. App voor IPhone, IPod en IPad gericht op cognitieve therapie voor stemmingsklachten. Je leert negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Je zet er reële gedachten voor in de plaats, dit heeft een positieve invloed op je depressieve stemming. Met de dagelijkse en wekelijkse stemmingsmeter houdt je bij hoe jij je voelt. Therappi-Stemming is de eerste app van Molemann Mental Health, gratis te downloaden.

Paniek- en angstklachten

• Mindshift: (IOD/android) gratis. Deze app is speciaal gericht op het tegengaan van paniek. Het geeft een uitgebreide uitleg over wat paniek precies is en waarom het voorkomt, maar geeft tegelijkertijd tips om een paniekaanval te voorkomen. Je kunt uit verschillende situaties kiezen die je paniek veroorzaken, en zo gericht advies krijgen.
• Worry Box - Anxiety Self-Help Android: gratis. Heb je ooit wel eens gedacht ‘kon ik mijn zorgen maar in een doosje stoppen en weglopen’? De Worry Box app zou dat wel eens voor je kunnen doen. De app werkt een beetje als een dagboek. Je schrijft over je zorgen en angsten en laat de app je helpen erover door te denken. De app stelt vragen, geeft angstverminderende hulp en zet je aan jezelf te helpen. De app is beschermd met een password.

Piekeren - Negatief denken

• G-Schema: gratis. Is een eenvoudige app voor IPhone en Android om een gedachten schema op te schrijven en uit te dagen. Gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

E-health programma’s

• Op de website van menzis zijn voor allerhande psychische klachten zelfhulpprogramma’s beschikbaar, óók voor niet bij menzis verzekerden. Meer informatie vindt je op hun webpagina: menzis online hulpprogramma
• Een uitstekend e-health programma voor mensen met burnout- en stressklachten wordt geboden door: www.vanjestressaf.nl. Let wel, dit programma is niet gratis! Het fijne van dit programma is onder andere de mogelijkheid om zelf de modules uit te zoeken. Je leert daardoor wat jij wilt leren en niet wat je al kunt. Daarbij krijg je bij aanvang een vragenlijst aangeboden die je helpt bepalen op welke terreinen je vragen of leerdoelen liggen. Aangezien dit programma voor particulieren bestemd is, zijn de kosten voor deelname zeker goed te doen.